מה הקשר בין התרגשות וחרדה?

התרגשות וחרדה

התרגשות וחרדה הם בעצם שני הצדדים של אותו המטבע. התחושה של פחד והתחושה של התרגשות היא בדיוק אותה התחושה, דפיקות לב, נשימה מהירה, הזעה, יובש בפה ולפעמים גם בטן מתהפכת. התהליכים שמתרחשים בגוף בזמן התרגשות או פחד – זהים לגמרי. בשני המצבים מופרשים בגוף הורמוני אדרנלין וקורטיזול שאחראים על התחושות השונות-דפיקות לב, נשימה מהירה בטן מתהפכת ועוד.
מה שעושה את ההבדל זו המשמעות שאנחנו נותנים לתחושה. אם אני לקראת אירוע כלשהו, מבחן, חתונה, דייט, פגישה, ואני ארגיש את הבטן מתהפכת או את הלב דופק במהרה, המשמעות שאתן לתחושות האלו זה מה שיקבע אם זו תהיה חרדה או התרגשות.
מחקר ידוע שנעשה בשנת 1960 מבהיר את הנקודה הזאת בצורה הטובה ביותר. למשתתפים במחקר נאמר שמזריקים להם תרופה ניסיונית לשיפור הראייה, כשבעצם הזריקו להם אדרנלין (אדרנלין גורם לעליה בקצב דפיקות הלב). חילקו את המשתתפים לשתי קבוצות, קבוצה אחת הייתה בחדר עם שחקן שהעמיד פנים ש”התרופה” גורמת לו התרגשות מאוד גדולה והקבוצה השנייה הייתה בחדר אחר עם שחקן שהעמיד פנים שהוא חווה לחץ וחרדה. כל קבוצה הגיבה לפי תגובת השחקן שהיה איתם בחדר. למרות שחברי שתי הקבוצות קיבלו את אותו החומר- אדרנלין, ולשתי חברי הקבוצות עלה הדופק התגובה שלהם הייתה שונה.
מה שקבע מה ירגישו חברי הקבוצה, פחד או התרגשות, היה תלוי בשחקן שהיה איתם בחדר.
המחקר הזה ממחיש את הנקודה שהתחושות הפיזיות שאנחנו מרגישים לא מעוררים בנו תגובה רגשית, אלא המשמעות שאנחנו נותנים לתחושה הפיזית, היא זו שאחראית לתגובה שלנו.
אם יש לי דפיקות לב חזקות לפני דייט, פגישת עבודה או יום נישואין אני יכולה לחוות את זה כחרדה או כהתרגשות, מה שיעשה את ההבדל זו המשמעות שאתן לדפיקות הלב.
בפעם הבאה כשאתם לפני אירוע או כל מפגש אחר שגורם לכם להרגיש תסמינים פיזיים בגוף, אל תמהרו להיבהל ולפרש את התסמינים הפיזיים האלו כחרדה. תזכירו לעצמכם שאתם מתרגשים ואתם מרגישים את ההתרגשות הזאת בגוף שלכם וזה בסדר גמור להרגיש ככה.
ברגע שתקבלו את התחושה הזאת כהתרגשות היא תחלוף ואתם תוכלו להיות מרוכזים יותר באירוע וליהנות.

מרגישים שתרם לכם? שתפו:

יכול לעניין אותך: