מהם התקפי חרדה בילדים ואיך מתמודדים ומטפלים?

התקפי חרדה אצל ילדים

התקפי חרדה אצל ילדים מתאפיינים בתחושות עזות של פחד וחרדה.

במקרים רבים, ההתקפים מתרחשים כשהילדים חווים חרדה ממשהו שקורה בחייהם או במקרים בהם הם חווים אירוע קשה או מלחיץ.
התקפי חרדה עשויים להיות אירועים מאוד מפחידים, במיוחד עבור ילדים, אך בדרך כלל ניתן להפסיק אותם עם תוכנית טיפול מתאימה.

באמצעות טיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT, ניתן לסייע לילדכם להבין מהם התקפי חרדה שהוא חווה, ממה הם נובעים, ובעיקר איך להתמודד ולטפל בהם, כך שהם יגדלו לחיות חיים בריאים ומאושרים, נטולי חרדות.

מהם התקפי חרדה?

התקפי חרדה מתבטאים בתחושות פחד וחרדה שעשויות להציף את הגוף והתודעה באופן די פתאומי, וברוב המקרים הם מלווים בתסמינים גופניים עזים כמו סחרחורת, קוצר נשימה ודופק מואץ.
ילדים רבים חשים תחושת אימה במהלך התקף כזה, כאילו משהו נורא ואיום עתיד להתרחש, ותחושות אלו עשויות להתקיים גם כאשר אין סכנה ממשית.

מה גורם להתקפי חרדה?

לא תמיד ברור מה גורם להתקפי חרדה אצל ילדים.
מה שאנחנו יודעים זה שילדים חווים חרדה מתרחיש או מצב קשה או מלחיץ, או ממחשבה מסוימת, שעלולים לעורר את ההתקפים.

מצבים אלו עשויים לכלול:

  • חרדה הנגרמת מחוויה קשה בבית או בבית הספר.
  • לחץ שהם חווים לקראת בחינות.
  • לחצים חברתיים או חרם שהם סובלים ממנו בסביבת בית הספר או במעגלים חברתיים אחרים.
  • מותו של אדם אהוב
  • חוויה מפחידה כמו התעללות או הזנחה.
  • חוויה אלימה.

השלכות התקפי חרדה

התקפי חרדה עשויים להתחיל במהלך הילדות, ולהוביל לחרדה עמוקה, כמו גם להוביל להפרעות מצבי רוח או לפגוע באופן משמעותי בתפקוד הילד, ולכן חשוב לקבל בהקדם תוכנית טיפול מתאימה. ללא טיפול או כלים להתמודדות, חלק מהילדים מתחילים להימנע ממצבים שבהם הם חוששים שהתקף החרדה עלול להתרחש.
אם ההתקפים אינם מזוהים ומטופלים, הם עלולים לגרום לסיבוכים עתידיים לילדים כגון דיכאון חמור והתנהגות אובדנית, אך כאשר המצב מאובחן בשלב מוקדם, ילדים החווים התקפי חרדה מגיבים בדרך כלל מגיבים היטב לטיפול, וחוזרים לחיות חיים רגועים ומאושרים.

סימנים של התקפי חרדה

אם ילדכם חווה התקף חרדה, הוא עלול להרגיש חסר שליטה על המתרחש סביבו, וחווה פחד עז שגורם לו להאמין שגופו נתון בסכנה, או שהוא עלול אפילו להאמין שהוא עומד למות.
חלק מהתגובות והסימנים להתקף חרדה אצל ילד, כוללים:

  • קשיי נשימה או נשימות מהירות.
  • סחרחורת או תחושת עילפון.
  • דופק מהיר ותחושת לחץ בחזה.
  • הזעה מוגברת.
  • רעד ברגליים.
  • דמעות או בכי בלתי נשלט.
  • תחושה של נטיעה במקום שאינה מאפשרת תנועה.
  • התכווצויות בבטן או תחושות בחילה.

אבל בלי פאניקה, כי יש שיטות שמסייעות להתמודדות

כשהורים מבינים מה מעורר התקף חרדה אצל ילדם, הם יכולים לסייע לו. מומלץ לתקשר ברגיעה ובפתיחות עם הילד ולשאול אותו פשוט איך הוא מרגיש ומה גורם לו להרגיש חרדה או לחץ. האם יש מצבים או מקומות מסוימים שגורמים לתחושות אלו להתעורר? כל מידע שתקבלו יסייע לילדכם לחשוב מה הוא יכול לעשות על מנת להתמודד עם המצבים הללו.

במהלך התקף חרדה, ילדכם עשוי להרגיש שהוא מאבד שליטה,
אך ישנם צעדים שתוכלו לנקוט בהם כדי לסייע לו להשיב את השליטה והיציבות לחייו:

לא נמנעים מגורמי הגירוי להתקפי החרדה

לפעמים נדמה לילדים שההתמודדות הקלה ביותר תהיה פשוט הימנעות ממצבים, מקומות או תרחישים שמעוררים את התקפי החרדה. זוהי תחושה טבעית, אבל חשוב להבין שהימנעות ממצבים עלולה להוביל להחמרת החרדה.
מטרת הטיפול והכלים להתמודדות היא לסייע לילדכם ללמוד להתמודד עם איך שהוא מרגיש במצבים אלו.

התמקדות בנשימות

נשימות עמוקות מרגיעות מאוד ומסייעות לילדים להכניס חמצן עמוק לתוך הריאות, ובכך להסדיר את נשימתם ולהרגיע את ההתקף כשהוא מתרחש.

הכנת מרחב בטוח

מומלץ להכין מרחב בטוח ומרגיע לילד, מקום שבו הוא יוכל לנשום ולחשוב ברוגע, ולהפנות אותו לשם כשהוא חווה התקף חרדה. המקום יכול להיות חלל פיזי שהוא מכיר, כמו החדר שלו, או שזו יכולה להיות הדמיה של מקום שגורם לו להרגיש רגוע – כמו הפארק או הים.

הדרכת הילד להשתמש בחושים שלו

החושים הם כלים רבי עוצמה המסייעים להתמודדות עם תחושות של חרדה ומתח. הנה דרך קלה לגרום לילדך להשתמש בהם: בקשו ממנו לשבת בנוחות ולנשום לאט לאט פנימה והחוצה.
עכשיו בקשו ממנו לציין כמה דברים אהובים שהוא יכול לראות, לשמוע, להריח ולטעום. מחשבות אלו יחליפו את תחושות החרדה בתחושות נעימות שיגבירו את הביטחון שלו.

חשיבות הפנייה לקבלת סיוע מקצועי

במקרים חמורים של התקפי חרדה, הילד עלול לפחד לצאת מהבית. אם אתם מבחינים שילדכם מציג סימנים מתמשכים של התקפי חרדה, זה הזמן לקבלת ייעוץ מקצועי. אתם מוזמנים לפנות אליי ולקבל הערכה למצב, עם תוכנית טיפול מקיפה.
עם טיפול מתאים, ניתן לעצור התקפי חרדה, ולסייע במניעת סיבוכים עתידיים חמורים. אז זה הזמן ליצור קשר ולסייע לילדכם למצות את מלוא הפוטנציאל שלו, עם חיים בריאים ומאושרים.

מרגישים שתרם לכם? שתפו:

יכול לעניין אותך: