מהם הטיפולים הטובים ביותר להתקף חרדה?

הטיפולים הטובים ביותר להתקף חרדה

אנשים רבים עשויים לחוות התקף חרדה אחד או שניים, או יותר, במהלך חייהם, ללא השפעה משמעותית של ההתקפים הקצרים והכמעט חד פעמית על איכות חייהם או בריאותם, אבל חלק מהאנשים סובלים מהתקפי חרדה שמתרחשים בתדירות הרבה יותר גבוהה ומשפיעים באופן חמור על רווחתם ועל איכות חייהם.

חשיבות הטיפול בהתקפי חרדה

הטיפול בהתקפי חרדה יסייע לכם להבין מהו התקף חרדה ואיך תוכלו להתמודד ביעילות עם ההתקפים. הטיפול יסייע לכם להבין את גורמי הגירוי שמובילים להתרחשות ההתקפים, זיהוי המחשבות הטורדניות שמתרוצצות בתודעתכם במהלך ההתקפים, או רגשות מסוימים שעלולים להוביל להתרחשות התקף.
כי ברגע שאתם מבינים מה קורה לכם ולמה, לגורמי הגירוי האלו יש פחות כוח. כלומר, ביחד, אנחנו מנטרלים את העוצמה של ההתקפים ושולטים בטריגרים שגורמים להם.
אז בואו נכיר כמה שיטות טיפול חשובות ויעילות להתמודדות עם התקפי חרדה עד להפסקתם המוחלטת.

מיינדפולנס הוא צעד ראשון מתאים להתמודדות עם התקפי חרדה

שיטה זו יעילה יותר מטיפולים תרופתיים, ובשילוב עם שיטות אחרות, שתיכף נדבר עליהן, ניתן להרגיע את התודעה, כך שניתן יהיה לנטרל את הגורמים שמפעילים את ההתקפים. הטיפולים שמבוססים על שיטת מיינדפולנס מובילים אנשים שסובלים מהתקפי חרדה לשלוט על רווחתם.
אלו הם תרגילים מבוססי תשומת לב לרגע ההווה, עם זיהוי הרגעים או המצבים שמובילים למחשבות טורדניות, או לכל מחשבה אחרת שאינה מאפשרת להישאר ב'כאן ועכשיו'. התרגילים מתבצעים ללא שיפוט ובלב פתוח, בשילוב עם מדיטציית מיינדפולנס, תרגול המודעות לתודעה ולגוף, וטכניקות נשימות.

במהלך הטיפול, אנשים לומדים את הכלים שיסייעו להם להתמקד בהווה, כגון הפניית תשומת לב לנשימה, לרגשות או למחשבות או לגוף, וטכניקות אלו משמשות לעתים בשילוב עם שיטות טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT), שתיכף נרחיב עליו.

טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) להתקפי חרדה

טיפול קוגניטיבי התנהגותי הוא הטיפול הנפוץ ביותר להתמודדות עם התקפי חרדה. הטיפול מתייחס לדפוסים ולעיוותים שליליים באופן שבו אנשים מתייחסים לעולם הסובב אותם ולעצמם. כפי שהמונח מרמז, הטיפול מבוסס על שני מרכיבים עיקריים:
1. בחינת האופן בו מחשבות שליליות וטורדניות תורמות להתעוררות התקפי חרדה.
2. בחינת האופן בו אנשים מתנהגים ומגיבים במצבים המעוררים את התקפי החרדה שלהם.

הנחת היסוד של CBT היא שהמחשבות – ולא אירועים חיצוניים – משפיעות על התחושות.

במילים אחרות, זה לא המצב שבו אתם נמצאים, שקובע איך אתם מרגישים, אלא התפיסה שלכם את המצב.
ההליך כרוך בבחינת העדויות להתעוררות המחשבות המפחידות, ניתוח אמונות לא מועילות ובדיקת המציאות של תחזיות שליליות. האסטרטגיות המקצועיות הזמינות מבוססות על קביעת הסיכויים המציאותיים שהמצבים שאתם חרדים מהם, אכן יתרחשו.

החלפת מחשבות שליליות במחשבות מציאותיות

עם זיהוי החשיבה האי-רציונלית והעיוותים השליליים במחשבות שמעוררות את התקפי החרדה, נלמד איך להחליף אותן במחשבות חדשות שהן מדויקות וחיוביות יותר.

טכניקות טיפול ACT לשילוב במפגשי הטיפולים

טיפול בקבלה ומחויבות (ACT – Acceptance and Commitment Therapy) הוא סוג של טיפול קוגניטיבי התנהגותי מבוסס מיינדפולנס שצבר בשנים האחרונות בסיס ראיות מדעי עצום המוכיח את יעילותו.
הטיפול יעיל לטיפול במגוון בעיות בריאותיות ונפשיות, כולל התקפי חרדה, הפרעת דיכאון, הפרעה טורדנית-קומפולסיבית, ופסיכוזה. המטרה העיקרית של טיפול זה היא הקלת הסבל על ידי אופטימיזציה של גמישות פסיכולוגית.
תוצאה זו מושגת באמצעות לימוד המטופלים תהליכים שמסייעים להם להתמודד עם התקפי החרדה שלהם, תוך פיתוח מיומנויות פסיכולוגיות חדשות, כולל מיינדפולנס, טיפול קוגניטיבי וקבלה.

עכשיו בואו נבין רגע מהו טיפול בחשיפה

טיפול בחשיפה הוא טיפול פסיכולוגי שפותח כדי לעזור לאנשים להתמודד עם הפחדים שלהם. כאשר אנשים חוששים ממשהו, הם נוטים להימנע מהאובייקטים, הפעילויות או המצבים שמפחידים אותם. למרות שהימנעות זו עשויה לסייע לטווח הקצר והזמני בהפחתת תחושות הפחד, בטווח הארוך היא עלולה לגרום לפחד להחמיר עוד יותר, ולהוביל להתקפי חרדה.

במצבים כאלה, המטפל ימליץ על תוכנית טיפול בחשיפה על מנת לעזור לשבור את דפוס ההימנעות והפחד. בצורת טיפול זו, ניצור סביבה בטוחה שבה ניתן לחשוף את המטופל למצבים או לאובייקטים שהוא חושש ונמנע מהם. החשיפה לחפצים, לפעילויות או למצבים שמפחדים מהם בסביבה בטוחה עוזרת להפחית פחד ולהפחית הימנעות.

טיפול בחשיפה הוכח מדעית כטיפול מועיל או מרכיב טיפול במגוון בעיות, כולל:

  • פוביות
  • התקפי חרדה
  • הפרעת חרדה חברתית
  • הפרעה אובססיבית-קומפולסיבית
  • הפרעת דחק פוסט טראומטית
  • הפרעת חרדה כללית.

ישנן מספר אפשרויות של טיפול בחשיפה, ובטיפול נתאים את השיטה הטובה ביותר למקרה שלכם.

רגע לפני סיום, חשוב שתבינו שאינכם צריכים להתמודד לבד עם התקפי החרדה שלכם
מטרת מפגשי הטיפול היא לא להניח לפחדים שלכם מהתקפי חרדה, לשלוט בכם ובאיכות חייכם. הנקודה שחשוב להפנים היא שהתקפי חרדה תמיד חולפים והתסמינים אינם מעידים על מצב בריאותי או נפשי מזיק או חמור.

במהלך מפגשי הטיפול, בשיטות משולבות שיותאמו אישית למקרה שלכם, נלמד איך להימנע מהסחות דעת, לפרק את מאפייני ההתקף לחלקים קטנים שניתן להכיר בהם ולנטרל את האיום שלהם, ולהתעמת עם הפחדים, המקורות להם, וגורמי הגירוי שמעוררים התקפי חרדה, כך שתוכלו ליהנות מאיכות חיים ורווחה נפשית ופיזית.

 

מרגישים שתרם לכם? שתפו:

יכול לעניין אותך: