תופעות של חרדה חרדה או פחד מופיעות במצבים רבים של החיים התגובה הנפשית למצבים כמו, לחץ ודאגה, משפחה, פרנסה, בריאות ולימודים, יכולה להיות עוצמתית אבל לרוב היא חולפת במהירות מבלי לגרום להפרעה תפקודית. ך כאשר החרדה מתמשכת, יוצרת מצוקה רבה, ופוגעת באיכות החיים של האדם מדובר בהפרעת חרדה קשה וחשוב לפנות לעזרה.
הפרעות חרדה מאובחנות מאובחנות אצל יותר מ 10% מהאוכלוסייה. אצל חלק מהסובלים חרדות מופיעות לראשונה כבר בילדות או בגיל ההתבגרות ויכולות להימשך במהלך כל החיים של האדם הבוגר. החרדות הקשות כוללות סימפטומים רבים יותר והם מופיעות לעיתים קרובות יותר. הסימפטומים השכיחים יותר הם:
תחושות של של עצבנות, אי שקט או מתח גופני ונפשי
תחושות שמשהו קשה או מפחיד מאוד עומד לקרות
עלייה חדה בדופק
נשימות מהירות
הזעות
תחושות של עייפות
קשיים בריכוז
דאגות בלתי ניתנות לשליטה
פחד להשתגע
צורך להימנע ממגע עם אנשים
פחד מלהיות במקומות עם קהל רב
צורך עז לפנות לעזרה כמו מד”א או חדרי מיון
הפרעות חרדה קשות נפוצות:
התקפי פאניקה, אגורפוביה, חרדה כללית, חרדה חברתית ועוד.
מתי לפנות לטיפול בחרדות קשות?
מומלץ לפנות לגורם המטפל במצבים הבאים:
האדם מוצא שהוא מודאג יתר על המידה ושרמת הדאגה פוגעת בעבודתו ,בחיים האישיים, ובאיכות החיים.
האדם חש שהחרדות יוצאות מכלל שליטה
האדם חש שינויים במצב הרוח כתוצאה מהחרדות או שהוא החל לטפל בחרדות בעזרת אלכוהול או כל חומר לא רפואי אחר
הופיעו מחשבות אובדניות
סוגי טיפול בחרדות קשות-
טיפול פסיכולוגי-
מחקרים רבים מראים שהשילוב של טיפול רגשי פסיכותרפי והטיפול התרופתי היא הדרך הנכונה בטיפול של מצבי חרדה. הטיפול המקובל ביותר במצבים אלו הוא הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי-CBT.
טיפול תרופתי – פסיכיאטרי
כאשר החרדות מגיעות לרמה של פגיעה תפקודית או באיכות החיים מומלץ לשקול טיפול תרופתי.
הטיפול התרופתי מתחלק לשתי קבוצות עיקריות: תרופות הרגעה, תרופות נוגדות דיכאון וחרדה.
תרופות הרגעה ממשפחת הבונזודיאזפינים בעלי השפעה מרגיעה (לדוגמא לוריוון, קלונקס, קסנקס) יכולות לסייע בצורה מהירה ומטפלות בסימפטומים החריפים של החרדה, משרות הרגעה ומסייעות גם לשינה. תרופות הרגעה בדרך כלל לא מומלצות לשימוש ממושך (מעל חודש- חודשים). אך בטיפולים מסוימים תרופות הרגעה נותנות תשובה מיטיבה והטיפול דרכם יכול להימשך גם מספר חודשים.
רוב תרופות נוגדות דיכאון גם יעילות בטיפול בחרדות קשות במיוחד התרופות מקבוצת ה -SSRIs (תרופות כמו ציפרלקס, לוסטרל, פריזמה ועוד) ומקבוצת ה – SNRIs (תרופת כמו וואפקס, אפקסור, סימבלתה ועוד). כאשר המצב הקליני הוא של התקפי חרדה יש להתחיל תרופות אלו מאוד בהדרגה כדי לא להחמיר את תדירות או עצמת ההתקפים.
בבדיקה אצל פסיכיאטר תיעשה התאמת סוג התרופה בהתאם לרמת החרדה ואופי המטופל ויקבע המינון המתאים לטיפול מידי. טיפול תרופתי מתחיל להשפיע לאחר כמה שבועות, משך הטיפול יקבע על ידי הבדיקה הקלינית הראשונית, התגובה לטיפול, ולהיסטוריה הקלינית של החרדה. מאוד חשוב לא להפסיק טיפול תרופתי בצורה מהירה ובלי יעוץ של פסיכיאטר.
יש לומר שהטיפול בחרדות קשות מאוד מסייע לשיפור ההרגשה של המטופל וגם משפר את איכות החיים ואת רמת התפקוד של המטופל.
נלקח מאתר grunhouse.co.il