מהי מציאות מדומה וכיצד היא יכולה לשמש אותנו בטיפול בחרדה או פוביה?
מציאות מדומה היא טכנולוגיה שמספקת לנו אשליה שאנחנו נמצאים בסביבה מציאותית אחרת. אפשר להשתמש בה לצורך משחק אך גם לצורך טיפול.
כיום, הדרך היעילה ביותר לטפל בחרדה שמהווה חלק מטיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT), היא חשיפה הדרגתית. בשיטה זו אנחנו נחשפים לגורמים מעוררי חרדה בהדרגה, למשל, חשיפה לטיסה, לעמידה מול קהל, למקקים ועוד מתוך הנחה כי ככל שנחשף לאותם גירויים מעוררי חרדה שוב ושוב, החרדה מהם תרד.
מחקרים בנושא מציאות מדומה, מראים כי חשיפה למצבים או גירויים מעוררי חרדה באמצעות טכנולוגיה של מציאות מדומה, מעורר תחושות גופניות דומות לאלו שבמציאות האמיתית, כמו הזעה, דופק מהיר או סחרחורת. זאת בזכות העובדה שטכנולוגיה של מציאות מדומה מדמה מצבים במציאות בצורה טובה ביותר.
לצד החשיפה לגירויים מעוררי חרדה, מתרגלים טכניקות של התמודדות עמה.
באילו מצבים ניתן לטפל באמצעות מציאות מדומה?
- פחדים וחרדות- מציאות מדומה מאפשרת לתרגל חשיפה לגירויים מעוררי חרדה באופן שהכי קרוב למציאות. כך, לפני שהמטופל נחשף לאותו גירוי במציאות, הוא יכול לתרגל התמודדות עמו בחדר הטיפולים ולחזק את הביטחון שלו. ניתן לדמות מצבים כמו טיסות, פחד גבהים, מקקים, סיטואציות חברתיות, טיסות, נהיגה ועוד.
- פוסט טראומה- באמצעות טכנולוגיית מציאות מדומה ניתן להיחשף לטריגרים שמזכירים את האירוע הטראומטי כגון: ירי, דיבור בשפה זרה, הימצאות בשטח אויב ועוד. בתהליך הדרגתי ניתן להיחשף לאותם גירויים ולהפחית את העוררות הפיזית אליהם.
- לחץ או מתח נפשי- ניתן להשתמש בטכנולוגית מציאות מדומה לצורך תרגול של הסחת קשב- העברת הקשב מנושאים מעוררי לחץ למשחק חוויתי. המיקוד במשחק מאפשר לאמן את היכולת להסחת קשב ולהכליל אותה במצבי לחץ במציאות. בנוסף ניתן לתרגל מיינדפולנס, ומדיטציה לרגיעה של הגוף.
מתעניינים בטיפול באמצעות מציאות מדומה? פנו אליי לקבלת פרטים נוספים ובדיקת התאמה