בין אם מדובר בחרדה רגילה ובין אם מדובר בהתקף חרדה בלילה, עדיין מדובר בצלצול אזהרה של הגוף, רק שבמקרה זה מדובר באזעקת שווא. החרדה מופיעה במשך לא יותר מעשר דקות שמרגישות כמו שעה שלמה. באותן דקות מעיקות עשויים לחוש תחושת מחנק, דפיקות לב מואצות, הזעה מרובה, כאבי בטן, קשיי נשימה ואף פחד ממות או מהתקף שיגעון. במקביל, אין שום אלמנט מציאותי שמצדיק את התחושה. היא מופיעה בדרך כלל בשלב השני או בשלב השלישי של מחזור השינה, כלומר בדרך כלל לאחר 3 שעות שינה.
לא כל מי שסובל מהתקפי חרדה רגילים גם יסבול מהתקפי חרדה בלילה, ואף הנתונים מצביעים שרק 10% מסך ההתקפים אכן יתרחשו בשעות הלילה. כמו כן, יש להבין שגם מי שרגיל להתקפי חרדה עשוי להיות הרבה יותר מבועת כאשר הוא יתקל בהתקף חרדה בשעות הלילה, וזאת כי אלו ידועים כהתקפים יותר קשים. הסיבות לחרדה בלילה מגוונות ויכולות לנבוע מסיבות נפשיות – אנשים שסובלים מחרדות עשויים לחוות יותר התקפי חרדה בלילה, כמו גם אנשים שחוו אירועים טראומטיים בחייהם. אך לא רק, גם אנשים עם דיכאון, אנשים שנוטים למחשבות הרסניות , אנשים עם חרדת בריאות ומפחדים מדום נשימה או התקפי לב, נמצאים בקבוצת סיכון רלוונטית.
תרופות–אנשים שסובלים מבעיות נפשיות ונוטלים תרופות פסיכיאטריות עשויים יותר לסבול מחרדה בלילה, במיוחד כשמפסיקים ליטול את התרופה. מכאן שאם נמצאים בלופ של קושי נפשי / תרופה/ הפסקה / חרדה בלילה, חשוב למצוא מענה שאינו בדמות תרופה, אלא בדמות טיפול התנהגותי נפשי.
כיצד ניתן לטפל?
הרעיון הוא להגיע לאותן מחשבות שגויות שעשויות להוביל לחרדה בלילה ולטפל בהן. מומלץ לתרגל טכניקות הרגעה לגוף, עבודה מחשבתית, דימיון מודרך ועוד. הטיפול המומלץ הוא CBT בשילוב טכניקות הרגעה.