הפרעת חרדה כללית GAD

הפרעת חרדה כללית

האם אתם מוצאים את עצמכם דואגים יותר מידי גם כשאין סיבה אמיתית לדאוג?

האם המחשבות שלכם קופצות לעתים קרובות לתרחישים הגרועים ביותר, ומשאירות אתכם מוצפים וחרדים ולא מסוגלים להתרכז במשהו אחר?
האם אתם חווים לעיתים תכופות תחושות של חוסר שקט, עצבנות, או אפילו תסמינים גופניים כמו שרירים מכווצים ומועקה?

אם זה נשמע לכם מוכר, אלו הן תחושות נפוצות בקרב מי שמתמודד עם הפרעת חרדה כללית.

מהי הפרעת חרדה כללית?

הפרעת חרדה כללית (GAD) היא הפרעת חרדה המאופיינת בדאגה מוגזמת ובלתי נשלטת לגבי היבטים שונים של חיי היומיום. כלומר, הסימן הראשון לזיהוי ההפרעה הוא דאגה חוזרת לגבי נושאים שונים ולא מנושא אחד כמו בריאות או זוגיות. הדאגה עשויה לבוא לידי ביטוי בתחומים כמו עבודה, בריאות, משפחה, מוות או בריאות של אנשים קרובים שוב ושוב ושוב. דבר קטן שקורה מקבל פרשנות נוראית, עין קופצת אומרת להם שאולי זאת מחלת שרירים או חלילה גרוע מזה. קיימת דאגה מרובה לסביבה, להורים, לילדים, גם כשאין סיבה ממשית לדאגה הזאת כי כולם בסדר. בדיקות דם שחוזרות והברזל נמוך ישר מכניס ללחץ רב כאילו קרה אסון. הקושי בהפרעה הזו הוא שכל תרחישי האימה "זמינים" יותר במוח ועולים כפרשנות ראשונה למצבים בחיים. מיותר לציין שלחיות הפרעת חרדה כללית זה לא פשוט כלל ולרוב תפקודו של האדם נפגע והוא וסביבתו סובלים מאוד.

כמה אנשים סובלים מהפרעת חרדה כללית?

מדובר בהפרעה נפוצה שסובלים ממנה כ-3-6% מהאוכלוסייה. המשמעות היא שמיליוני אנשים ברחבי העולם מתמודדים עם הפרעה זו.

מה גורם להתפתחות ההפרעה?

התפתחות ההפרעה יכולה להיות מושפעת ממספר גורמים:

  • גנטיקה: היסטוריה משפחתית של הפרעות חרדה יכולה להגביר את הסבירות לפתח הפרעת חרדה כללית. למשל אם לאחד ההורים יש או לסבא וסבתא.
  • למידה: ילדים יכולים ללמוד התנהגויות חרדה מהוריהם או מאנשים קרובים להם. לדוגמה, אם הורה לעתים קרובות חרד ומביע את דאגותיו מול ילדיו, הילד עשוי ללמוד שאלו דפוסי חשיבה והתנהגות טובים ולאמץ אותם, כך שבעתיד כשיגדל יתנהג בדיוק באותו האופן.
  • פרשנות ודפוסי חשיבה: אנשים עם הפרעת חרדה כללית לעיתים קרובות מפרשים מצבים בצורה שלילית ונוטים לצפות לגרוע מכל. הם עשויים גם להתקשות בהתמודדות עם אי ודאות, ולחפש כל הזמן שליטה על מצבים בלתי צפויים של החיים.
  • צורך בשליטה: אנשים עם הפרעת חרדה כללית עשויים להרגיש צורך עז לשלוט במצבים רבים בחיים ובתוצאות שאין להם שליטה עליהם, מה שמוביל לחרדה מוגברת כאשר הם מתמודדים עם אי ודאות או מצבים שאינם בשליטתם.

כשאנשים מתמודדים עם הפרעת חרדה כללית יש כמה אזורים במוח שנמצאים בפעילות יתר:

  • אמיגדלה: אזור במוח המעורב בעיבוד רגשות, לעתים קרובות יותר פעיל אצל אנשים עם הפרעת חרדה כללית. פעילות מוגברת זו עלולה לגרום לתגובות פחד וחרדה מוגזמות.
  • קליפת המוח הקדם-מצחית: אחראית על פונקציות ביצועיות כמו קבלת החלטות וויסות רגשות, עשויה שלא למתן ביעילות את תגובות האמיגדלה, מה שיוביל לדאגה מתמשכת וקושי בניהול חרדה.
  • נוירוטרנסמיטורים: חוסר איזון במוליכים עצביים כגון סרוטונין ודופמין יכול גם לשחק תפקיד בהפרעת חרדה כללית. אלו עוזרים לווסת את מצב הרוח ואת רמות החרדה וחוסר איזון שלהם יכול לתרום להתפתחות ושימור של הפרעת חרדה כללית.

 

החדשות הטובות הן שיש מה לעשות עם זה. כיום ניתן לטפל בהפרעת חרדה כללית ביעילות ובאחוזי הצלחה גבוהים. הטיפול המומלץ ביותר להפרעה זו הוא טיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT.

מה עושים בטיפול CBT בהפרעת חרדה כללית?

טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) הוא טיפול יעיל להפרעת חרדה כללית מאחר והוא מתמקד בשינוי דפוסי החשיבה וההתנהגות המשמרים את החרדה.

בטיפול אנחנו לומדים לזהות את דפוסי החשיבה שאינם משרתים אתכם ומשאירים אתכם במעגל החרדה. אנחנו בודקים האם יש מחשבות ואמונות שליליות, האם יש סגנון חשיבה מוגזם ולא מציאותי. אנחנו לומדים כיצד לשנות את סגנון החשיבה הזה לסגנון מאוזן ובריא.

  • אסטרטגיות התנהגותיות: טיפול CBT כולל טכניקות כמו טיפול בחשיפה, שבו אנשים מתמודדים בהדרגה עם הפחדים שלהם בצורה מבוקרת, שעוזר להפחית את החרדה לאורך זמן. במקום לנסות להשיג שליטה – משחררים שליטה. במקום להימנע ממצבים מעוררי חרדה- לומדים להיחשף אליהם ולהגיב אליהם בצורה טובה ובריאה.
  • טכניקות הרפיה: נלמד טכניקות הרפיה, כגון נשימה עמוקה והרפיית שרירים, שיעזרו לכם בתהליך בניהול תסמינים גופניים של חרדה כדי לסלק את הפחד ממנה.
  • מיומנויות פתרון בעיות: נלמד מיומנויות מעשיות לפתרון בעיות כדי לטפל ולנהל מקורות דאגה ביעילות.

מה נרצה להשיג בטיפול? המטרות העיקריות שלנו הן:

הפחתת דאגה מוגזמת:
נאזן את רמות הדאגה ונלמד כיצד לדאוג בצורה יעילה. נעבוד הרבה עם דפוסי החשיבה שישרתו אותנו בהשגת מטרה זו.

שיפור מיומנויות התמודדות:
שיפור היכולת להתמודד עם מתח וחוסר ודאות ובכך לנהל את החרדה בצורה יעילה יותר.

שיפור איכות החיים:
בסופו של דבר, המטרה היא לשפר את הרווחה הכללית ואיכות החיים של שלכם, ולאפשר לכם לעסוק באופן רגיל בפעילויות היומיומיות מבלי שהחרדה תנהל אתכם.

מרגישים שתרם לכם? שתפו:

יכול לעניין אותך: