הפרעת חרדה כללית (Generalized Anxiety Disorder) – חרדה מתמשכת ועודפת לצד דאגה לגבי פעילויות או אירועים מסוימים – אפילו כשמדובר בעניינים רגילים ושגרתיים. הדאגה אינה פרופורציונלית לנסיבות בפועל, קשה לשלוט בה והיא משפיעה על ההרגשה הפיזית של הסובל ממנה. הפרעת חרדה כללית מתפתחת לעיתים קרובות יחד עם הפרעות חרדה אחרות או דיכאון.
חרדת נטישה (Separation Anxiety Disorder)- חרדה זו מתבטאת בפחד קיצוני שמשהו רע או טראגי יקרה לאדם קרוב, כגון בן או בת זוג, חבר או קרוב משפחה או שאותו אדם יעזוב בפתאומיות.
לרוב, אבחון של חרדת נטישה נעשה בקרב ילדים צעירים. עם זאת, גם מבוגרים עשויים לחוות חרדה זו.
הפרעת פאניקה (Panic Disorder) – הפרעת חרדה הכוללת אירועים פתאומיים חוזרים של תחושות חרדה עזה (התקפי פאניקה/חרדה). ייתכנו תחושות של מוות מתקרב, כאבים בחזה, קוצר נשימה, או תחושות של פעימות לב חזקות ומהירות (דפיקות לב). התקפי פאניקה אלו עלולים ליצור אצל הסובלים מהם דאגה שהם יתרחשו שוב ולגרום להימנעות ממצבים שבהם הם התרחשו בעבר.
הפרעת חרדה חברתית/פוביה חברתית (Social Phobia) – הפרעה הכרוכה ברמות משמעותיות של פחד, חרדה והימנעות ממצבים חברתיים עקב מודעות עצמית, מבוכה ודאגה משיפוט או ראייה באור שלילי את האדם הסובל מההפרעה.
הפרעת חרדה כתוצאה ממצב רפואי – חרדה עזה או פאניקה כתוצאה מבעיה בריאותית גופנית.
הפרעת חרדה הנגרמת על ידי חומרים (Substance-induced Anxiety Disorder) – חרדה משמעותית או פאניקה כתוצאה ישירה משימוש לא נכון בסמים, גמילה מסמים, חשיפה לחומר רעיל או נטילת תרופות.
אילמות סלקטיבית (Selective Mutism) – חוסר יכולת עקבית של ילדים לדבר במצבי חיים מסוימים, כמו בסביבת בית הספר, גם כאשר הם יכולים לדבר במצבים אחרים, כמו בבית עם בני משפחה קרובים. הפרעה זו עלולה להפריע לתפקוד בבית הספר, בעבודה ולתפקוד החברתי.
פוביות ספציפיות – מאופיינות בחרדה משמעותית המופיעה כשהאדם חשוף למצב ספציפי, וברצון להימנע ממנו. פוביות ספציפיות עלולות לעורר גם התקפי פאניקה לעיתים.
הפרעות חרדה ספציפיות אחרות והפרעות חרדה לא מוגדרות – חרדה או פוביות שאינן מתאימות להגדרות המדויקות של הפרעות החרדה האחרות, אך הן משמעותיות מספיק כדי להטריד ולהפריע לאורח החיים של הסובלים מהן.
אגורפוביה – סוג של הפרעת חרדה בה חוששים, ולעיתים אף נמנעים, מהגעה למקומות או למצבים שעלולים לעורר את החרדה ולגרום לתחושה של חוסר אונים, מבוכה וחרדה.
הפרעת דחק פוסט-טראומטית (Post-Traumatic Stress Disorder) – הפרעת דחק פוסט-טראומטית היא סוג של הפרעת חרדה שמתפתחת בעקבות חשיפה לאירוע או אירועים שנחוו כטראומטיים בשל תחושת סכנה. אירועים אלה עשויים להוביל לפיתוח ההפרעה, שתסמיניה כוללים: חודרנות וחוויה מחודשת של הטראומה, הימנעות: ניסיון להימנע מתסמינים חודרניים ובכך צמצום של התנהגויות ופעילויות במטרה למנוע חשיפה לטריגר ועוררות-יתר: דריכות גופנית של מערכת העצבים וקושי להרגעות ולוויסות, שעשויים להשפיע בין היתר על תפקוד, ריכוז, שינה ומערכות יחסים.
הפרעה אובססיבית-קומפולסיבית (Obsessive-Compulsive Disorder) –OCD מאופיין על ידי מחשבות חוזרות ולא נשלטות (אובססיות) ו/או על ידי התנהגויות חזרתיות (קומפולסיות). דוגמאות להתנהגויות חוזרות הן ספירה (ספירה של פעולות מסוימות וחזרה מספר מדויק של פעמים ללא יכולת להפסיק), בדיקה (לבדוק את עצמך או את הסביבה, במטרה למנוע פגישה או אסון), ניקיון, אגרנות (קושי להפטר מדברים גם כאשר הם חסרי שימוש) ורחיצת ידיים. הרבה פעמים קיימת תקווה שביצוע הפעולות יוביל להרחקה של המחשבות האובססיביות. ביצוע הפעולות הופך לריטואל, או טקס, אשר מספק הקלה מידית אך אם לא תהיה אפשרות לבצע את הטקסים בצורה המדויקת רמת החרדה תעלה שוב.
קלסטרופוביה- לאנשים שסובלים מקלסטרופוביה יש חרדות קשות משהייה בחלל סגור או חלל שלמשך זמן מסויים לא ניתן לצאת ממנו. חללים כגון – מטוס, ממ״ד, מעלית, אוטובוס, אולם קולנוע, מכונה רפואית שנכנסים אליה וכו'. הפחד משהות בחלל הוא בלתי נשלטת, ומעורר התקף חרדה מאוד מהר, שמתבטא בלחץ בחזה, דופק מהיר, הזעה, קוצר נשימה.
חרדת בחינות- חרדות ופחדים מסיטואציית "הערכת ביצועים" נקראת חרדת בחינות, והיא יכולה ללוות אדם מהיותו ילד בבית הספר ועד היותו בוגר בשוק העבודה. חרדת בחינות מופעלת אצל האדם עוד הרבה לפני ה"מבחן" עצמו, כאשר האדם מתכונן למבחן או רק חושב על סיטואצייה עתידית של מבחן. חרדת הבחינות פוגעת בתפקוד בכל השלבים, לפני הבחינה פוגעת ביכולת להיות פנוי רגשית אך ורק ללמידה עצמה, במהלך הבחינה יכולה לגרום לחוסר תפקוד קיצוני, בו האדם אינו זוכר, לא מצליח לכתוב, מרגיש משותק, ולאחר הבחינה היא מנציחה את החרדה בעקבות חוסר התפקוד. כיוון שאנו חיים בעולם מאוד תחתרותי והשוואתי בו בהרבה פעמים בחיים נצטרך לעבור בחינות והערכות כדאי מאוד לטפל בחרדת בחינות בעזרת טיפול CBT שהוכח כמאוד עוזר לחרדה זו.
חרדת טיסה – חרדת טיסה היא מצב בו הפחד הנורא לפני או בעת הטיסה מביא לפגיעה משמעותית בתפקוד. זה יכול לבוא לידי ביטוי, לפני הטיסה כשהאדם החרד מביע רצון לבטל את טיסה כתוצאה מריבוי פחדים ומחשבות על הרע מכל. כשהאדם החרד עולה למטוס ודלתותיו נסגרות, הוא מרגיש פחד משתק המלווה בתחושות פיזיולוגיות של קוצר נשימה, כאבי בטן, רעד, יובש בפה ועוד.
חרדת בריאות Illness Anxiety Disorder – חרדת בריאות, המכונה גם היפוכונדריה הנה הפרעה במסגרתה אדם דואג באופן מופרז למצבו הבריאותי, ללא ממצאים רפואיים אשר יאשרו את חששותיו. בעמוד הנוכחי, תוכלו לקרוא כיצד מאבחנים חרדת בריאות, מהם הגורמים ודרכי טיפול בחרדת בריאות.