ברוב המקרים, תסמינים גופניים של חרדות מניעים אנשים לפנות לקבלת סיוע, מכיוון שהם עשויים להיות מתישים ביותר.
אבל המחשבות הטורדניות במהלך ההתקפים הן אבני היסוד של הפרעות חרדה.
כל הפרעה נפשית מסווגת עם סוג אופייני של מחשבות טורדניות, שעלולות להעסיק את התודעה עד כדי כך שהן פוגעות ביכולת להתמקד בחיים או לחוות שמחה מפעילות והתנהלות שגרתית, אבל מרוץ המחשבות שמתרחשות במהלך התקפי חרדה עלולות לגרום לסובלים מהן לחשוב שהם עלולים למות, או שמשהו נורא אחר עומד להתרחש.
עם טיפול CBT ממוקד בהתקפי חרדה נוכל להוביל למצב בו התקפי החרדה יתמעטו עד שייפסקו כליל, והמחשבות הטורדניות שפריעות לשלוות נפשכם, ובכן, כל הכוח שלהן יאבד את עוצמתו.
מהן מחשבות טורדניות שמופיעות במהלך התקפי חרדה?
מחשבות טורדניות הן מחשבות שאינן רצויות ואינן רצוניות, וגורמות לטרדה, חוסר נוחות, דאגה, בהלה וחרדה. במקרים רבים, נראה שהן מופיעות משום מקום, ובמהלך התקפי חרדה הן מתרוצצות בתודעה במהירות, מה שמגביר את עוצמתן ומחמיר את תסמיני ההתקף.
למרות שהן אינן נוגעות לאופי האדם שסובל מההתקפים, ועשויות להיות נוגדות לערכיו או אמונותיו, הן מופיעות ללא שליטה, כך שהנקודה הראשונה שחשוב שתפנימו היא שלא עשיתם שום דבר כדי להזמין את החשיבה השלילית הזו.
המטרה של החשיבה הטורדנית היא להטריד אתכם. המטרה שלכם היא להפסיק את ההתקפים.
מחשבות חודרניות פשוט חודרות לתודעה במהלך התקף חרדה או במצבי לחץ קיצוניים אחרים, מבלי שניתן יהיה לעצור אותן, ולכן הן גם מוגדרות כחודרניות או טורדניות. הן עשויות להתרחש בהבזקים או בתאוצה של מחשבה אחת על גבי אחרת, שמציפות את התודעה ועלולות לשתק ולהוביל לחרדה משמעותית ולהחמרת תסמיני ההתקף.
הנושאים של מחשבות טרדניות עשויים להשתנות בין המקרים, אבל כמה מחשבות נפוצות עשויות לכלול:
- פגיעה באדם אהוב
- פגיעה עצמית
- פנטזיות מיניות
- נהיגה במכונית לתוך תנועה מתקרבת
- חולי במחלה קשה
- מוות של אדם אהוב
עם תוכנית הטיפול המותאמת אישית תוכלו לזהות את טיבן של מחשבות אלו, להבין את המקורות להופעתן, ולהבדיל בינן לבין המציאות.
התמודדות עם מחשבות טורדניות
גם אם לא ניתן לעצור מחשבות טורדניות שמופיעות במקרים רבים ללא שליטה, קיימים כלים שיסייעו לכם להפוך מחשבות אלו לפחות עוצמתיות, תוך יצירת מרחק מהן.
מטרת הטיפול יהיה להשיב את השליטה אליכם ולקחת את השליטה מהמחשבות על החמרת תסמיני התקף החרדה, ובכך להפחית ולבטל את הכוח שלהן, ולהוביל למצב בו גם התקפי החרדה יתמעטו עד שייפסקו.
גישת המיינדפולנס
אחד מעקרונות הליבה של מיינדפולנס הוא ללמוד כיצד לזהות את המחשבות הטורדניות ולהבין שזה מה שהן, וזהו טיבן: להטריד. לכן מטרת התרגילים בשיטה זו היא להניח להן לחלוף, מבלי לשפוט אותן או להסתבך איתן באופן רגשי.
זוהי שיטה מצוינת להתמודדות עם מחשבות טורדניות מכיוון שהמטרה אינה להכחיש את נוכחותן, אלא לשנות את מערכת היחסים שלכם איתן. שיטה זו מבוססת על התמקדות ברגע הנוכחי, בגישה עוצמתית להתמודדות עם התקפי חרדה ומחשבות טורדניות. הטכניקה מבוססת על נשימות עמוקות, והחלפת החשיבה השלילית והמטרידה, בחשיבה חיובית, בונה ויצירתית.
טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT)
CBT הוא סוג של פסיכותרפיה יעילה להפרעות חשיבה. שיטה זו מועילה במיוחד להתמודדות עם מחשבות טורדניות שהופכות להיות עוצמתיות במיוחד בהתקפי חרדה, מכיוון שהיא מסייעת ליצירת מרחק בין אנשים שסובלים מההתקפים, לבין מרוץ המחשבות.
טיפול קוגניטיבי התנהגותי מבוסס על הרעיון לפיו ניתן לבטל או לשנות את דפוסי החשיבה במהלך ההתקפים בפרט, ולהפחית או לנטרל חשיבה שלילית בכלל. מטפל מומחה בתחום יסייע לכם לזהות את המחשבות הטורדניות שלכם, עם כלים שיאפשרו לכם לעבד ולנסח אותן מחדש כך שהעוצמה שלהן תפחת, עד שהן ייעלמו.
חשוב שתזכרו שההתקף עתיד לחלוף, ואיתו המחשבות.
במהלך התקפי חרדה, ובמיוחד כשהגוף נתון להשפעת התסמינים, והתודעה מוצפת בחשיבה שלילית, קשה לזכור שההתקף יחלוף עוד מעט, במיוחד אם המחשבות מכריזות על מוות צפוי וקרוב.
אבל עם תוכנית הטיפול הממוקדת, זה בדיוק מה שיקרה. הכלים העוצמתיים שנתרגל ביחד יאפשרו לכם להשיב את הפרספקטיבה, כך שגם אם המחשבות יופיעו, הן ייעלמו, מכיוון שלא תניחו להן להכריע אתכם.
המוח יכול להציג כישרונות יוצאי דופן של ליצירת סיפורים שמרגישים כמו מציאות, אבל:
מחשבה טורדנית יכולה לקבל כוח גדול כשהיא קיימת רק בתודעה. כשמחצינים את המחשבות, באמצעות שיטות טיפול שיותאמו לכם תוכלו לחוות את השינוי בהשפעת המחשבות.