OCD מתפתח לרוב בגילאים צעירים מאוד. מחקרים מצביעים על גילאי 10-12 בהם ההפרעה מתחילה להיות נוכחת.
עם התפתחות ה- OCD הילד לומד שבמצבים של אי ודאות הוא לא יכול לסמוך על ההיגיון של עצמו. הוא מתמלא ספק וחרדה וכדי להשיב לעצמו את הביטחון והשלווה הפנימית הוא מחפש עזרה חיצונית.
דוגמאות לכך הם: בדיקות חוזרות של מחשבה (מול אנשים אחרים, מול האינטרנט), או עריכת טקסים להשתקת המחשבות המטרידות. וכך האדם סובל ממחשבות אובססיביות שלא מפרות ומטקסים כפייתיים.
הטיפול מתחלק לשניים: הטיפול בסימפטומים (מחשבות טורדניות, אובססיות, טקסים כפייתיים) וטיפול מעמיק באמונות היסוד הפנימיות.
כפי שהזכרנו, המחשבות והטקסים הטורדניים נולדו מתוך צורך עז להשתיק אי שקט וחרדה פנימית גדולה. שלב ראשון בטיפול הוא ללמוד להכיל את הדחף הרגשי הגדול הראשוני בלי לתת לו מענה בצורה של טקסים ומחשבות טורדניות. בשפה המקצועית- חשיפה ומניעת תגובה.
הטיפול הנפוץ בעולם אשר מוכח מחקרית כיעיל הוא טיפול חשיפה (או Exposure Response Prevention – ERP).
חשיפה היא תהליך הדרגתי ומבוקר שנבנה עם המטופל בהתאם ליכולותיו ורמת המוכנות שלו, שמטרתו חשיפה איטית למצבים שמעוררים את החרדה בהם המטופל ילמד מה קורה כשהוא נותן לעצמו להכיל את הרגש המציף אותו בלי שהוא פונה לבצע טקסים שמשתיקים את הרגש. בהדרגה, שיטה זו תסייע לו עצור אובססיות ולהגיב אחרת למחשבות טורדניות.
המטופל לומד שגם כשלא מגיבים באמצעות טקס- החרדה יורדת מעצמה. פשוט אנחנו נותנים לה עוד קצת זמן. לא פחות חשוב, לומדים כי חרדה היא עוד רגש מכלל הרגשות שלנו והיא לא מסוכנת ולא מעידה על שום סכנה אחרת. לפעמים חווים רגש גם כשאין סכנה.
למידה נוספת היא שאנחנו יכולים לזהות את הרגש אבל לא להקשיב לו או לתת לו לנהל אותנו.
דוגמא: אמונה שאם לא נבדוק שוב ושוב אם דלת הבית סגורה, נצלם ונשלח לחבר או בן משפחה אז לא נזכור אם אכן נעלנו. חוסר הוודאות לגבי אם נעלנו יכול לגרום לאי שקט וחרדה גדולה. בטיפול- המטופל ינעל את הדלת פעם אחת, לא יחזור לבדוק שוב או ישלח תמונה, וירשה לעצמו להרגיש חרדה במהלך היום. החרדה תעלה עד שתגיע לשיר ותתחיל לרדת גם בלי ביצוע כל טקס אחר או בדיקה של הדלת.
הסימפטומים של ה- OCD נובעים מאמונות פנימיות מאוד עמוקות שלפיהן “אני לא יכול לסמוך על ההיגיון של עצמי. אני פגום. אינני יכול לסמוך על המחשבות שלי (לכן אני בודק באופן אובססיבי ומחפש תשובות)”. על כן החלק השני של הטיפול יתייחס לרובד הזה, האמונות הפנימיות ותהליכי המחשבה העמוקים.
הטיפול מאתגר את המטופל לגבי הדבר הנורא מכל- מה קורה אם לא תתייעץ? אם לא תבצע בדיקות חוזרות אלא תסמוך על עצמך, ועל יכולתך לא לטעות? או בכלל תסמוך על כך שגם אם תטעה בסופו של דבר תתאושש והכל יהיה בסדר?
נרצה לאפשר למטופל להיות ‘כמו כולם’ גם אם זה לא מושלם וגם אם הוא לא תמיד יהיה צודק. המטופל יגלה דברים אחרים על מחשבותיו הפנימיות ואמונותיו, הוא יגלה שהוא יכול יותר לסמוך על עצמו בהתמודדות מוצלחת עם מעט חרדה ואי ודאות.
במהלך התהליך הטיפולי, יתחיל המטופל ללמוד שאין הוא חריג לרעה והוא יודע להבין מה טוב והוא אינו זקוק לאישורים מאחרים באופן חיצוני כל הזמן.
המטרה והתוצאה – הפחתת המחשבות הטורדניות וההתנהגות הכפייתית. מציאת השקט הפנימי, העלאת הדימוי העצמי, שמחה ואושר.
לסיכום, אין סיבה לסבול. למזלנו, ישנם טיפולים יעילים אשר תוצאותיהם מוכחות. אתם מוזמנים לפנות אליי לקבלת פרטים נוספים על הטיפול.
בחרו את השאלון שעניתם וקראו את פרשנות התוצאה
0-4: ללא חרדה משמעותית
5-9: חרדה קלה
10-14: חרדה משמעותית
15 ומעלה: חרדה גבוהה
הטיפול היעיל ביותר לחרדה כללית הוא טיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT. לייעוץ והתאמת הטיפול המתאים עבורכם אתם מוזמנים ליצור עמי קשר.
50-65 אתם סובלים מחרדה מחברתית מתונה. מעדיפים לא להיות במרכז העניינים ונוטים להימנע מהימצאות במצבי מבוכה.
65-80 חרדה חברתית בולטת, עיסוק בשאלות של: "מה יגידו?", חשש מליזום אינטראקציה חברתית בעיקר עם אנשים לא מוכרים. לא מתנהגים בצורה יוצאת דופן ומשתדלים לא להתבלט, ניתנת לטיפול קצר מועד ואפקטיבי.
80-95 חרדה חברתית קשה, הסתגרות, הימנעות מיציאה מהבית, אינם מבצעים משימות חשובות מהחשש. אינם מביאים לידי ביטוי את יכולותיהם. קשיים בריכוז, עסוקים בחשיבה רבה הכוללת תסריטי אסון. חשוב לפנות לטיפול באופן מיידי.
הטיפול היעיל ביותר לחרדה חברתית הוא טיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT וקבוצות חברתיות. לייעוץ והתאמת הטיפול המתאים עבורכם אתם מוזמנים ליצור עמי קשר.
כדי להגדיר הפרעת פאניקה נדרשים התקפים חוזרים ובלתי צפויים במהלך תקופה של חודש, או מצב שבו במשך חודש לפחות לאחר התקף הפאניקה קיימת דאגה וחרדה מפני התקפים נוספים, או דאגה מהשלכות ההתקפים, או שינויי משמעותי בהתנהגות בשל ההתקפים.
ציון גבוה משמעותו חרדה גבוהה ושכיחות גבוהה של סימפטומים של חרדה.
נורמלי: 0-12
מתון: 18-12
בינוני: 28-18
חמור: 28 ומעלה
הטיפול היעיל ביותר להפרעת פאניקה הינו טיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT, בשילוב ACT, ביופידבק ומיינדפולנס. בהתאם לצורך גם טיפול תרופתי. לייעוץ והתאמת הטיפול המתאים עבורכם אתם מוזמנים ליצור עמי קשר.
תוצאה של 21 ומעלה מעידה כי אתם סובלים מתסמינים של OCD. תוצאה גבוהה יותר, מעידה על קיומם של תסמינים רבים ועוצמתיים יותר של ההפרעה.
הטיפול היעיל ביותר לOCD הינו טיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT ולעיתים בשילוב טיפול תרופתי. לייעוץ והתאמת הטיפול המתאים עבורכם אתם מוזמנים ליצור עמי קשר.
במידה ורוב התסמינים מתקיימים במשך תקופה של חודש לפחות, במיוחד אם קיימת ירידה משמעותית במצב הרוח או שינויים ברורים בדפוסי ההתנהגות, אותם לא ניתן להסביר כתוצאה משימוש בסמים, השפעת מחלה או כל דבר מלבד האירוע עצמו, ניכר כי הנכם סובלים מהפרעת דחק פוסט טראומטית PTSD. הטיפול היעיל ביותר להפרעה זו הינו טיפול EMDR, PE, SE ומיינדפולנס. לייעוץ והתאמת הטיפול המתאים עבורכם אתם מוזמנים ליצור עמי קשר.
אם הסכמת במידה רבה עם פריטים: 4,6,11,13
משמעות התוצאה היא שהסבל שלך בעיקר נובע מהעובדה שאת\ה חרד\ה שבן\בת הזוג לא אוהבים אותך. מומלץ לפנות לטיפול ולבחון מה מקור התחושה שלך.
הסכמת עם פריטים: 1,7,10,14
משמעות התוצאה היא שהסבל שלך בעיקר נובע מהעובדה שאת\ה חרד\ה שאינך אוהב\ת את בן\בת הזוג שלך. מומלץ לפנות לטיפול ולבחון מה מקור התחושה שלך.
הסכמת עם פריטים: 3,5,9,12
משמעות התוצאה היא שהסבל שלך בעיקר נובע מהעובדה שאת\ה חרד\ה מהעובדה שאת\ה מצוי\ה במערכת יחסים לא נכונה.
OCD במערכות יחסים יכול לפגוע משמעותית בקשר שלך. כדאי לפנות לטיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT ולקבל כלים יעלים להתמודדות. לייעוץ והתאמת הטיפול המתאים עבורכם אתם מוזמנים ליצור עמי קשר.
אם דיווחתם כי אתם חשים פחד ב-2 או יותר מהמצבים הבאים: שימוש בתחבורה ציבורית, שהיה במקומות פתוחים, שהיה במקומות סגורים עמידה בתור או שהייה בתוך קהל, שהייה לבד מחוץ לבית וחוששים מפני התקף חרדה במקומות האלה,
אם אתם נמנעים ממקומות אלו לפחות שישה חודשים תוך פגיעה משמעותית בתפקוד ובאורח החיים שניהלתם קודם לכן, ניכר כי אתם סובלים מאגורפוביה ומומלץ לפנות לטיפול.
הטיפול היעיל ביותר לאגורפוביה הינו טיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT, בשילוב טיפולי חשיפה בטכנולוגית מציאות מדומה וביופידבק. בהתאם לצורך גם טיפול תרופתי. לייעוץ והתאמת הטיפול המתאים עבורכם אתם מוזמנים ליצור עמי קשר.
אם השבת "כן" לחלק מהשאלות, כנראה שאתם סובלים מחרדת בחינות. הטיפול היעיל ביותר לחרדת בחינות הינו טיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT. לייעוץ והתאמת הטיפול המתאים עבורכם אתם מוזמנים ליצור עמי קשר.